середу, 20 грудня 2017 р.

Урок біології в 6 класі з використанням елементів народознавства
Тема: «Землеробство – традиційний вид господарської діяльності українців»
Мета: познайомити учнів з історією та традиціями землеробства на Україні, формувати поняття про основні традиційні галузі землеробства українського народу; розвивати вміння готувати проекти; виховувати любов до рідного краю, почуття патріотизму, гордість за досягнення українців.
           
Обладнання: картини із серії «Землю красить сонце, а людину – праця», малюнки із зображеннями плуга, коси, серпа, муляжі овочів, плодів фруктових дерев ( яблук, груш, слив, вишень) українських сортів, пучки жита, пшениці, декорація українського подвір’я з імітацією саду, комп’ютер, екран.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
Методичні прийоми: проектна діяльність.
Хід уроку
І. Вступ
         На фоні мелодії пісні «Ми – українці» ( Н. Бучинська ) звучать слова учителя:
Міцна хай буде вся наша родина,
Своє коріння і плекаймо й бережім,
Хай українська мова ніжна й солов’їна
Підніметься і зазвучить, як гімн.
А ми простягнем до ремесел руки
Відродим і традиції й пісні,
Мистецтв народних хай наука
Освятить наші душі й наші дні.
         Вже з цих традиційних для нас рядків, які стали девізом для таких наших зустрічей, ви зрозуміли, діти, що сьогодні урок народознавства. «Землеробство – традиційний вид господарської діяльності українців,» - такою є тема нашого уроку, на якому ми спробуємо зрозуміти, які основні галузі землеробства розвинулись на Україні в процесі її історичного розвитку і чому саме вони, познайомимося з прикладами землеробської культури нашого народу, з його великою селянською мудрістю.
         Українці – це нація із високорозвинутою землеробською культурою. На території України займалися мотижним землеробством ще в епоху неоліту – VІ – ІV тисячоліття до нашої ери. Порівняно сприятливі кліматичні умови, родючі грунти  ( на значній частині території України – чорноземи з великою місткістю поживних речовин), стародавні землеробські традиції, культурно – господарські контакти з сусідніми народами та ін. зумовили неабиякі досягнення населення України у розвитку агротехніки та землеробських знарядь. Тут були розвинуті всі галузі землеробства – рільництво, городництво й садівництво.

Проект1. (Учні)
         Присадибне садівництво – характерна риса господарства. Іноземців, які відвідували Україну ще в XVIXVII ст., вражали вишневі та яблуневі садки біля кожної хати. При монастирях та маєтках поміщиків були й великі сади. Вирощували в основному ті ж, що й тепер, плодові: яблуні, груші, вишні, сливи, малину, смородину, аґрус, тощо. Південніше – ще черешню, абрикоси, персики, горіх. У Причорномор’ї та на Закарпатті, а також у Києві та на його околицях займалися виноградарством.



Немає коментарів:

Дописати коментар